SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUNUN HAZIRLANMASI

Sürdürülebilirlik raporu hazırlanırken tek bir raporlama yönteminden bahsedilmez. Farklı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar vardır ve şirketler kendi yapılarına uygulanabilecek standartlar arasından seçim yapmakta özgürdür. Şirketlerin raporları ne sıklıkta ve yöntemle paylaşacakları da kendi tercihlerine bırakılır.

Standartlar değişkenlik gösterir ancak temelde şirketin kaynak kullanımı, çevre politikaları, insan hakları ve yaşam şartlarına yönelik kıstasları vardır.

Standartlar çerçevesinde incelemeler ve çalışmalar yapılır, riskler belirlenir, iyileştirme stratejileri geliştirilir ve raporlanır.

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlama çalışmaları için uluslararası geçerliliğe sahip standartlar belirleyen 3 rehber vardır:

  • Küresel Raporlama Girişimi (GRI)
  • Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC)
  • Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Standardı

Günümüzde, dünyada en çok tercih edilen raporlama standardı ise Küresel Raporlama Girişimi (GRI)’dır.

Ülkemizde de en çok başvurulan sistem olan GRI’ya geçmeden önce kısaca UNGC ve OECD standartlarına bakalım:

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) (UNGC), sürdürülebilir yöntemleri ve sosyal sorumluluk politikalarını benimsemeleri için şirketleri teşvik eden, BM tarafından geliştirilmiş, rehber niteliğindeki kurallardır. Bağlayıcı olmayan bu kurallar; insan hakları, işçi hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele başlıkları altında toplanır.

Ekonomik Kalkınma İşbirliği Örgütü (Organisation for Economic Co-operation and Development) (OECD) ise tarımdan inovasyona ekonomiden sağlığa pek çok farklı alanda; şehir, ülke, şirket, kurum, vs. birçok boyutta çeşitli standartlar belirlemiştir ve düzenli olarak halka açık şekilde raporlamalar yapar. Örgüt, kurumsal sürdürülebilirlik çerçevesinde ise yeşil büyüme ve sürdürülebilir kalkınma başlıkları altında rehber niteliğinde çalışmalar ve raporlar yayınlamaktadır.