KOSGEB DESTEKLERİ

Bu programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamaktır.

KOSGEB DESTEKLERİ

Kimler Yararlanabilir?

• KOBİ’ler
• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler
• Girişimciler

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

• Program ile yeni bir ürün, yeni bir süreç ve/veya yeni bir hizmet üretmek veya iyileştirmek için bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikirler geliştiren projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca değişen pazar taleplerine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlanması amacıyla yeni ürünlerin üretilmesi amaçlanmaktadır.

• Program çağrı kapsamında olmayan sektörlere de sürekli başvuruya açık olup, 2022-01 proje teklif çağrısında imalat sektöründe ve bilgisayar programlama faaliyetlerinde daha yüksek tutarlarda desteklenmektedir. 2022-01 çağrısı kapsamında karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik ar-ge ve inovasyon ile ür-ge projeleri desteklenecektir.

• Proje süresi en az 8, en fazla 24 aydır.

• Proje kapsamında sağlanan desteklerden Nitelikli Personel Giderleri Desteği %100 oranında, diğer unsurlar ise %75 oranında hibe şeklinde desteklenmektedir. Alınacak makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda destek oranı %90’a çıkmaktadır.

• Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımları Desteği: Desteğin üst limiti 150.000 TL hibe ve 300.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 450.000 TL olup; makine-teçhizat yeni veya 2. el olabilmektedir. 2022-01 proje teklif çağrısı ile hibe tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 500.000 TL’ye kadar, geri ödeme tutarı 600.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

• Nitelikli Personel Giderleri Desteği: Tam zamanlı mevcut veya yeni istihdam edilecek personel için asgari önlisans mezunlarına ve 1 yıl içinde lisans mezunu olabilecek öğrencilere, net asgari ücretin günlük tutarının belirli katsayılarla çarpımı sonucu elde edilecek tutarda aylık ödeme yapılır. Destek üst limiti 200.000 TL olup; işletmesini sermaye şirketi olarak kuran girişimciler mezuniyet durumuna bakılmaksızın kendisi ve projede görevli bir ortağı için de söz konusu destekten yararlanabilir. Bu durumda eğer öğrenim durumu belirlenen kriterlerin altında kaldıysa katsayı düşürülür. 2022-01 proje teklif çağrısı ile destek tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 400.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

• Sınai Mülkiyet Hakları Giderleri Desteği: Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım Tescil, Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgeleri için en fazla 100.000 TL hibe verilebilmektedir. 2022-01 proje teklif çağrısı ile destek tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 200.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

• Test-Analiz ve Belgelendirme Desteği: Test, analiz, kontrol-muayene, kalibrasyon, ürün belgelendirme giderleri, en fazla 100.000 TL’ye kadar desteklenmektedir. 2022-01 proje teklif çağrısı ile destek tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 200.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. • Proje Danışmanlık Desteği: Yalnızca danışmanlık desteğinin üst limiti 20.000 TL’dir.

• Eğitim Desteği: Yalnızca eğitim desteğinin üst limiti 20.000 TL’dir. • Proje Tanıtım Desteği: Tanıtım ürünü giderleri en fazla 10.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.

1) İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır. 

(2) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18.000 (onsekiz bin) TL destek sağlanır.

(3) İşletme Giderleri Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5000 TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 (otuz bin) TL destek sağlanır.

(4) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ile İşletme Giderleri Desteği üst limitleri; bu destek unsurları için belirlenen üst limitlerin toplamını aşmamak üzere ihtiyaç duyulması halinde Kurul Kararı ile  % 50 (elli)’ye kadar arttırılabilir. Bu durumda Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteğinin üst limiti 27.000 (yirmiyedibin) TL, İşletme Giderleri Desteği üst limiti 45.000 (kırkbeş bin) TL ve her iki desteğin üst limitleri toplamı ise 48.000 (kırksekiz bin) TL’yi geçemez.  

(5) Sabit Yatırım Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak 100.000  (yüz bin) TL destek sağlanır.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, ülkede girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması genel hedefine uygun olarak; girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları, bu süreçte kendi rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları amacıyla KOSGEB ile paydaş kurum/kuruluşların işbirliği ile düzenlenir.

Yeni Girişimci Desteğine başvurunun ön şartlarından biri bu Eğitimi tamamlamış olmaktır.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

Güncel Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Duyuruları için lütfen tıklayınız.

İş Planı Ödülü

Yükseköğretim kurumlarınca örgün eğitim sistemi içinde girişimciliğin ayrı bir ders olarak verilmesi halinde, bu dersi alan öğrenciler arasında KOSGEB ve ilgili üniversite işbirliği ile düzenlenen ödüllü yarışmalar sonucunda, hazırladıkları iş planları ilk üç dereceye girmiş olan öğrencilerden işletmesini kurmuş olmaları kaydı ile en başarılı iş planı sahibine 25.000 (yirmi beşbin) TL, ikinciye 20.000 (yirmi bin) TL, üçüncüye 15.000 (on beşbin) TL ödül verilir.

Ayrıca; KOSGEB tarafından uygun bulunan, Yurtiçi veya yurtdışında faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar tarafından düzenlenecek ödüllü/ödülsüz yarışmalar sonucunda sundukları iş fikirleri/iş modelleri/iş planları, ilk üç dereceye girmiş olan yarışmacılara, Türkiye’de kuracakları işletmeleri ve ya mevcut işletmeleri için, 100.000 (yüzbin) TL’ye kadar ödül verilebilir.

İş Planı Ödülü Almaya Hak Kazananlar Listesi için lütfen tıklayınız.

İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği

Belediyeler, Yüksek Öğretim Kurumları, Özel İdareler, Meslek Kuruluşları ve İnkübatörler tarafından münferiden veya müştereken kurulacak bir İşletici Kuruluş vasıtası ile KOBİ’lere işletme geliştirme koçluğu, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda iş yeri mekânı, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunmak amacıyla kurulacak bir İŞGEM’in, kuruluş ve işletme giderlerine destek sağlanmaktadır.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Nedir?

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı, KOSGEB tarafından Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelere, gelişim faaliyetlerinde atacakları adımlar ve işletmelerin geliştirilmesine yönelik yapacakları harcamalarda destek sağlayan, destek süreçlerinde proje hazırlığı gerektirmeyen destekleri içermektedir.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programının Amacı Nedir?

KOSGEB tarafından sunulan İşletme Geliştirme Destek Programının kapsamı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yöneliktir. Küçük ve Orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) piyasadaki rekabet gücünü artırmaya yönelik ve kurumsallaşma yolculuğunu desteklemeyi amaçlayan bir program olduğunu görüyoruz. Bu program kapsamında büyümeye hızını artıracak ihtiyaçların belirlenmesiyle birlikte şirketlerin doğru kurumsallaşma ve markalaşma potansiyelini artıracak hedeflemeler yapılmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse İşletme Geliştirme Destek Programı, Küçük ve Ortak Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) piyasadaki rekabet gücünü artırma ve kurumsallaşma yolculuğunu desteklemeye yönelik bir programdır. Büyümeye hızını artıracak ihtiyaçların belirlenmesiyle birlikte şirketlerin doğru kurumsallaşma ve markalaşma potansiyelini artıracak hedeflemeler yapılır.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Destekleri Nelerdir?

KOSGEB İşletme Geliştirme Programı kapsamında işletmelerin, yurtiçinde katılım sağlayacakları fuar, Türkiye’de yer alan kamu kurumlarınca gerçekleşen yurtdışı iş seyahatleri, işletme bünyesine dahil edecekleri ön lisans ve üzeri personel için istihdam, dışarıdan alınacak olan tasarım hizmetleri, ürün veya işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan belgelendirme ve ihtiyaç duyulan test-analiz giderleri, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasına yönelik harcamalara, enerji verimliliği, bağımsız değerlendirme, model fabrika ve teknik danışmanlık harcamalarına hibe desteği sağlamaktadır.

 

Amacı: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmaya yönelik yapacağınız yatırım projelerinin desteklenmesidir.

Kapsamı: Program kapsamında yatırım projeleriniz, geri ödemesiz 1.800.000 (birmilyonsekizyüzbin) TL ve geri ödemeli 4.200.000 (dörtmilyonikiyüzbin) TL olmak üzere toplam 6.000.000 (altımilyon) TL’ye kadar desteklenecektir.

Başvuru Şartları:

Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi statüsündeki işletmelerden, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çağrı planında yer alan ürünleri üretmek üzere Bakanlığa ön başvuruda bulunup kesin başvuru yapmaya davet edilerek portal üzerinden KOSGEB’e yönlendirilen ve KBS’de kayıtlı, aktif durumda ve KOBİ bilgi beyannamesi güncel olan İşletmeler başvuru yapabilir.

PROGRAMIN AMACI

  • KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek,
  • KOBİ’lerin yurt dışı pazar paylarını arttırmak,
  • KOBİ’leri, uluslararası rekabetin aktörleri haline getirmek,
  • İhracata başlayan KOBİ sayısını arttırmak,
  • E-ticarete başlayan KOBİ sayısını arttırmaktır.

    Destek ProgramıHatalı İşlemDoğru İşlem
    Yurt Dışı Pazar Destek ProgramıKOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru esnasında, başvuruya ek olarak mevzuat gereği talep edilen Yurt İçi Marka Tescil Belgesi dışında başka bir doküman yüklenmesiSistem üzerinden sadece Yurt İçi Marka Tescil Belgesi’nin yüklenmesi yeterlidir.
    Yurt Dışı Pazar Destek ProgramıKOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru esnasında, proforma fatura / fiyat teklifi kaydı ekranında, yabancı işletme’den alınan belgenin sisteme yüklenememesi sorunuBaşvuru formunda, proforma fatura / fiyat teklifi kaydı ekranında, yabancı işletme kutucuğunun seçilmesi durumunda vergi no ve işletme adı kontrolü yapılmamakta ve ilgili proforma fatura / fiyat teklifi kaydedilebilmektedir.
    Yurt Dışı Pazar Destek ProgramıKOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru esnasında, işletmeye ait mali bilgilerin sistem tarafından getirildiği ekranda görünen bilgilerin gerçeği yansıtmaması sorunuBu durumda, işletmeye ait mali bilgiler ve çalışan bilgilerinin getirildiği ekrandaki “veri güncelleme butonu” ile sorun giderilebilmektedir.

MARKA & PATENT

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ

Coğrafi İşaret Nedir? Nasıl Alınır?
Kimi ürünler üretildikleri bölge ile özdeşleşirler. Bu ürünlerin haklarını ve varlıklarını uzun yıllar boyunca koruyabilmek için coğrafi işaret alınması gerekir. Bu yazımızda coğrafi işaret nedir ve coğrafi işaret başvurusu nasıl yapılır gibi sorulara yanıt arayacağız.

Coğrafi İşaret Nedir?

Bir ürünü, benzerlerinden ayıran en temel özelliği üretildiği yöre ise, bu ürün için ‘yöresel’ ifadesi kullanılır. Yöresel ürünler, bulundukları ya da üretildikleri bölge ile özdeşleşir ve orası ile anılır. Bu tip ürünlerin yöreselliğini yasal olarak ifade eden işaretlere de coğrafi işaret denir. Ülkemizde coğrafi işareti almış ürünlere örnek olarak; Antakya künefesi, Kayseri pastırması, Kars kaşarı, Amasya elması, Malatya kayısısı, Antep baklavası gösterilebilir.

Bir ürünün coğrafi işareti alabilmesi için şu özellikleri taşıması gerekir:

- Coğrafi sınırları belirli bir alan içinde yer alması
- Bu alana ait özellikler neticesinde meydana gelmiş bir ürün olması
- Bir karakteristik özellik taşıması ve bu karakteristik özelliğin bulunduğu bölge ile ilişkilendirilmiş olması

Coğrafi işaret başvurusu, menşe ve mahreç olmak üzere iki şekilde yapılabilir:

- Menşe başvurusu, ilgili ürünün tüm niteliklerinin söz konusu bölge ile bire bir bağı olduğunu ifade eder. Bu açıdan bakıldığında diğer bölgelerde yetiştirilen ya da üretilen aynı cins ürünlerin, coğrafi işaret almaya hak kazanmış ürün ile aynı olmadığı tescil edilmiş olur.

Coğrafi sınırları belli bir şekilde çizilmiş, tüm özellikleri ile o bölgeye ait olan ve o bölge dışında üretilemeyen ürünler için verilir. Örneğin, Afyon kaymağı, Finike portakalı, Anzer balı, Van otlu peyniri gibi

- Mahreç başvurusu ise bölge kavramı açısından daha esnek olmakla birlikte, ürün özelliklerini ve üretim yöntemlerini gözeterek, niteliklerinin diğerlerinden farklı olduğunu tescil eder. Bu durumda aynı ürün coğrafyaya bağlı olmaksızın farklı yerlerde üretilse bile özgün özelliklerini taşımak zorundadır.

Coğrafi sınırları belli bir şekilde çizilmiş, ancak belirgin özellikleri ile o bölgeye ait olan ve üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirlenmiş coğrafi alanın sınırları içinde yapıldığı ürünler için verilir. Örneğin, Akçaabat köftesi, Balıkesir höşmerim tatlısı, Adana kebabı, Antakya künefesi gibi.

TASARIM TESCİLİ

Tasarım Tescili Hakkında Bunları Daha Önce Hiç Duymadınız

Tasarım tescili, kişi veya şirketler tarafından oldukça araştırılan ve merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Tasarım tescili, marka patent, tasarım patenti, marka tescili, tasarım tescil belgesi gibi birçok kavramın karıştırıldığını, hatta yanlış bilindiğini de oldukça fazla görüyoruz. Bu makalemizde bilmediğiniz her şeyi açıklayacağımız detaylara değindik.

İşte tasarım tescili hakkında her şey…

Tasarım Tescili Nedir?

Tasarım Tescili Nedir?

Tasarım tescili çok geniş bir konudur. Fikri ve Sınai Haklar adı altında Türk Patent ve Marka Kurumu Sınai Mülkiyet kanunu kapsamında görsel anlatımların korunduğu sicile kayıt işlemidir Tasarım tescil işlemleri konusuna giriş yapmadan gelin önce fikri haklar, fikri mülkiyet ve bazı kavramlar üzerinde duralım.

Fikri haklar, fikri mülkiyet, fikri hak ve sınai haklar gibi bazı tanımlarla karşılaşıyoruz.

Mülkiyet zamanla sınırlı bir kavram değildir. Örneğin, benim elimde olan bir mülkü mülkiyet hakkı olmadan alamazsınız. Buluşup patent vermek, tasarımın tescillenmesi, markanın tescillenmesi gibi aslında belli bir kanun ile kurulan, korunan, belli kriterleri olan ve belli bir süreyle, buluşun patent aldıktan sonra koruma süresi 20 yıl gibi veya tasarımın tescil belgesi aldıktan sonra beş yıllık periyotlarla toplamda 25 yıl süreyle korunabilmesi gibi Sınai Mülkiyet Kanunu’yla belli bir sınır ve kriterlere tabi tutulmuş haklar vardır. Bu “hak” terimini “mülkiyet”, “fikri hak” veya “sınai hak” olarak da duyabiliriz.

Fikri mülkiyet kavramı bir çatı kavramdır. Eser Hakları dediğimiz Telif Hakları olarak da toplumda bilinir. Sınai hak kavramı altında da Marka Patent, Faydalı Modelle tasarımlarımızın korunması kanunda çerçevelendirilmiş durumdadır.

Tasarım tescili konusunda tasarımların bütün teknik özelliklerden ayrı tutularak tamamen görsel anlatımların olduğu ve Türk Patent ve Marka Kurumu’na kayıt ettirildiği durumdan söz edebiliriz.

"İyi tasarım, dünyanın eksik olduğunun farkında olmadığı bir şey üretmek üzere teknoloji, bilimsel bilgi, insan gereksinimi ve güzelliği birleştiren rönesans tavrıdır."

Paola Antonelli

Tasarım tescili, tasarımcılar ya da tasarımcıların izni ile bir başka gerçek veya tüzel kişi adına Türk Patent Ve Marka Kurumu tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) kapsamında koruma altına alınma işlemidir.

MADDE 3- (1) Bu Kanunla sağlanan korumadan;

  1. a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
  2. b) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler,
  3. c) Paris Sözleşmesi veya 15/4/1994 tarihli Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dâhilinde başvuru hakkına sahip kişiler,

ç) Karşılıklılık ilkesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğundaki kişiler yararlanır.

Bir tasarımın kanunla sağlanan haklar kapsamında korunabilmesi için “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” kriterlerine sahip olması gerekmektedir.

Yenilik:

Bir tasarımın aynısı başvurudan önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise tasarım yeni kabul sayılır. Ancak eğer tasarımlar sadece küçük ayrıntılarda farklılık gösteriyorsa aynı kabul edilir ve yeni sayılmaz. Yenilik ifadesindeki “küçük ayrıntı” somut olaya göre değerlendirilmektedir.

Ayırt Edicilik:

Ayırt edicilik kriteri ilgili tasarımın korunabilmesi için diğer tasarımlarla arasındaki farklılığın ölçüldüğü ve belirlendiği aşamadır.  Bir tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim farklı ise bu tasarımın ayırt edici niteliğe sahip olduğu düşünülebilir. Değerlendirme aşamasında bu kriter somut olay üzerinden analiz edilir.

SANAYİ BAKANLIĞI

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

Kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesine, üretim ve istihdamın artırılmasına, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve Ar-Ge içeriği yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesine, uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasına, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına, kümelenme ve çevre korumaya yönelik yatırımlar ile Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi için “Yatırımlarda Devlet Yardımları” mevzuatı uygulanmaktadır.

YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

Kimler Yararlanabilir?

• KOBİ’ler
• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler
• Girişimciler

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

• Program ile yeni bir ürün, yeni bir süreç ve/veya yeni bir hizmet üretmek veya iyileştirmek için bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikirler geliştiren projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca değişen pazar taleplerine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlanması amacıyla yeni ürünlerin üretilmesi amaçlanmaktadır.

• Program çağrı kapsamında olmayan sektörlere de sürekli başvuruya açık olup, 2022-01 proje teklif çağrısında imalat sektöründe ve bilgisayar programlama faaliyetlerinde daha yüksek tutarlarda desteklenmektedir. 2022-01 çağrısı kapsamında karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik ar-ge ve inovasyon ile ür-ge projeleri desteklenecektir.

• Proje süresi en az 8, en fazla 24 aydır.

• Proje kapsamında sağlanan desteklerden Nitelikli Personel Giderleri Desteği %100 oranında, diğer unsurlar ise %75 oranında hibe şeklinde desteklenmektedir. Alınacak makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda destek oranı %90’a çıkmaktadır.

• Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımları Desteği: Desteğin üst limiti 150.000 TL hibe ve 300.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 450.000 TL olup; makine-teçhizat yeni veya 2. el olabilmektedir. 2022-01 proje teklif çağrısı ile hibe tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 500.000 TL’ye kadar, geri ödeme tutarı 600.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

• Nitelikli Personel Giderleri Desteği: Tam zamanlı mevcut veya yeni istihdam edilecek personel için asgari önlisans mezunlarına ve 1 yıl içinde lisans mezunu olabilecek öğrencilere, net asgari ücretin günlük tutarının belirli katsayılarla çarpımı sonucu elde edilecek tutarda aylık ödeme yapılır. Destek üst limiti 200.000 TL olup; işletmesini sermaye şirketi olarak kuran girişimciler mezuniyet durumuna bakılmaksızın kendisi ve projede görevli bir ortağı için de söz konusu destekten yararlanabilir. Bu durumda eğer öğrenim durumu belirlenen kriterlerin altında kaldıysa katsayı düşürülür. 2022-01 proje teklif çağrısı ile destek tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 400.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

• Sınai Mülkiyet Hakları Giderleri Desteği: Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım Tescil, Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgeleri için en fazla 100.000 TL hibe verilebilmektedir. 2022-01 proje teklif çağrısı ile destek tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 200.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

• Test-Analiz ve Belgelendirme Desteği: Test, analiz, kontrol-muayene, kalibrasyon, ürün belgelendirme giderleri, en fazla 100.000 TL’ye kadar desteklenmektedir. 2022-01 proje teklif çağrısı ile destek tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 200.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. • Proje Danışmanlık Desteği: Yalnızca danışmanlık desteğinin üst limiti 20.000 TL’dir.

• Eğitim Desteği: Yalnızca eğitim desteğinin üst limiti 20.000 TL’dir. • Proje Tanıtım Desteği: Tanıtım ürünü giderleri en fazla 10.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.

1) İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır. 

(2) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18.000 (onsekiz bin) TL destek sağlanır.

(3) İşletme Giderleri Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5000 TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 (otuz bin) TL destek sağlanır.

(4) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ile İşletme Giderleri Desteği üst limitleri; bu destek unsurları için belirlenen üst limitlerin toplamını aşmamak üzere ihtiyaç duyulması halinde Kurul Kararı ile  % 50 (elli)’ye kadar arttırılabilir. Bu durumda Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteğinin üst limiti 27.000 (yirmiyedibin) TL, İşletme Giderleri Desteği üst limiti 45.000 (kırkbeş bin) TL ve her iki desteğin üst limitleri toplamı ise 48.000 (kırksekiz bin) TL’yi geçemez.  

(5) Sabit Yatırım Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak 100.000  (yüz bin) TL destek sağlanır.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, ülkede girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması genel hedefine uygun olarak; girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları, bu süreçte kendi rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları amacıyla KOSGEB ile paydaş kurum/kuruluşların işbirliği ile düzenlenir.

Yeni Girişimci Desteğine başvurunun ön şartlarından biri bu Eğitimi tamamlamış olmaktır.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

Güncel Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Duyuruları için lütfen tıklayınız.

İş Planı Ödülü

Yükseköğretim kurumlarınca örgün eğitim sistemi içinde girişimciliğin ayrı bir ders olarak verilmesi halinde, bu dersi alan öğrenciler arasında KOSGEB ve ilgili üniversite işbirliği ile düzenlenen ödüllü yarışmalar sonucunda, hazırladıkları iş planları ilk üç dereceye girmiş olan öğrencilerden işletmesini kurmuş olmaları kaydı ile en başarılı iş planı sahibine 25.000 (yirmi beşbin) TL, ikinciye 20.000 (yirmi bin) TL, üçüncüye 15.000 (on beşbin) TL ödül verilir.

Ayrıca; KOSGEB tarafından uygun bulunan, Yurtiçi veya yurtdışında faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar tarafından düzenlenecek ödüllü/ödülsüz yarışmalar sonucunda sundukları iş fikirleri/iş modelleri/iş planları, ilk üç dereceye girmiş olan yarışmacılara, Türkiye’de kuracakları işletmeleri ve ya mevcut işletmeleri için, 100.000 (yüzbin) TL’ye kadar ödül verilebilir.

İş Planı Ödülü Almaya Hak Kazananlar Listesi için lütfen tıklayınız.

İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği

Belediyeler, Yüksek Öğretim Kurumları, Özel İdareler, Meslek Kuruluşları ve İnkübatörler tarafından münferiden veya müştereken kurulacak bir İşletici Kuruluş vasıtası ile KOBİ’lere işletme geliştirme koçluğu, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda iş yeri mekânı, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunmak amacıyla kurulacak bir İŞGEM’in, kuruluş ve işletme giderlerine destek sağlanmaktadır.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Nedir?

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı, KOSGEB tarafından Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelere, gelişim faaliyetlerinde atacakları adımlar ve işletmelerin geliştirilmesine yönelik yapacakları harcamalarda destek sağlayan, destek süreçlerinde proje hazırlığı gerektirmeyen destekleri içermektedir.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programının Amacı Nedir?

KOSGEB tarafından sunulan İşletme Geliştirme Destek Programının kapsamı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yöneliktir. Küçük ve Orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) piyasadaki rekabet gücünü artırmaya yönelik ve kurumsallaşma yolculuğunu desteklemeyi amaçlayan bir program olduğunu görüyoruz. Bu program kapsamında büyümeye hızını artıracak ihtiyaçların belirlenmesiyle birlikte şirketlerin doğru kurumsallaşma ve markalaşma potansiyelini artıracak hedeflemeler yapılmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse İşletme Geliştirme Destek Programı, Küçük ve Ortak Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) piyasadaki rekabet gücünü artırma ve kurumsallaşma yolculuğunu desteklemeye yönelik bir programdır. Büyümeye hızını artıracak ihtiyaçların belirlenmesiyle birlikte şirketlerin doğru kurumsallaşma ve markalaşma potansiyelini artıracak hedeflemeler yapılır.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Destekleri Nelerdir?

KOSGEB İşletme Geliştirme Programı kapsamında işletmelerin, yurtiçinde katılım sağlayacakları fuar, Türkiye’de yer alan kamu kurumlarınca gerçekleşen yurtdışı iş seyahatleri, işletme bünyesine dahil edecekleri ön lisans ve üzeri personel için istihdam, dışarıdan alınacak olan tasarım hizmetleri, ürün veya işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan belgelendirme ve ihtiyaç duyulan test-analiz giderleri, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasına yönelik harcamalara, enerji verimliliği, bağımsız değerlendirme, model fabrika ve teknik danışmanlık harcamalarına hibe desteği sağlamaktadır.

 

Amacı: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmaya yönelik yapacağınız yatırım projelerinin desteklenmesidir.

Kapsamı: Program kapsamında yatırım projeleriniz, geri ödemesiz 1.800.000 (birmilyonsekizyüzbin) TL ve geri ödemeli 4.200.000 (dörtmilyonikiyüzbin) TL olmak üzere toplam 6.000.000 (altımilyon) TL’ye kadar desteklenecektir.

Başvuru Şartları:

Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi statüsündeki işletmelerden, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çağrı planında yer alan ürünleri üretmek üzere Bakanlığa ön başvuruda bulunup kesin başvuru yapmaya davet edilerek portal üzerinden KOSGEB’e yönlendirilen ve KBS’de kayıtlı, aktif durumda ve KOBİ bilgi beyannamesi güncel olan İşletmeler başvuru yapabilir.

TÜBİTAK  DESTEKLERİ

Kimler Yararlanabilir?

• KOBİ’ler
• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler
• Girişimciler

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

• Program ile yeni bir ürün, yeni bir süreç ve/veya yeni bir hizmet üretmek veya iyileştirmek için bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikirler geliştiren projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca değişen pazar taleplerine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlanması amacıyla yeni ürünlerin üretilmesi amaçlanmaktadır.

• Program çağrı kapsamında olmayan sektörlere de sürekli başvuruya açık olup, 2022-01 proje teklif çağrısında imalat sektöründe ve bilgisayar programlama faaliyetlerinde daha yüksek tutarlarda desteklenmektedir. 2022-01 çağrısı kapsamında karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik ar-ge ve inovasyon ile ür-ge projeleri desteklenecektir.

• Proje süresi en az 8, en fazla 24 aydır.

• Proje kapsamında sağlanan desteklerden Nitelikli Personel Giderleri Desteği %100 oranında, diğer unsurlar ise %75 oranında hibe şeklinde desteklenmektedir. Alınacak makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda destek oranı %90’a çıkmaktadır.

• Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımları Desteği: Desteğin üst limiti 150.000 TL hibe ve 300.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 450.000 TL olup; makine-teçhizat yeni veya 2. el olabilmektedir. 2022-01 proje teklif çağrısı ile hibe tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 500.000 TL’ye kadar, geri ödeme tutarı 600.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

• Nitelikli Personel Giderleri Desteği: Tam zamanlı mevcut veya yeni istihdam edilecek personel için asgari önlisans mezunlarına ve 1 yıl içinde lisans mezunu olabilecek öğrencilere, net asgari ücretin günlük tutarının belirli katsayılarla çarpımı sonucu elde edilecek tutarda aylık ödeme yapılır. Destek üst limiti 200.000 TL olup; işletmesini sermaye şirketi olarak kuran girişimciler mezuniyet durumuna bakılmaksızın kendisi ve projede görevli bir ortağı için de söz konusu destekten yararlanabilir. Bu durumda eğer öğrenim durumu belirlenen kriterlerin altında kaldıysa katsayı düşürülür. 2022-01 proje teklif çağrısı ile destek tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 400.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

• Sınai Mülkiyet Hakları Giderleri Desteği: Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım Tescil, Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgeleri için en fazla 100.000 TL hibe verilebilmektedir. 2022-01 proje teklif çağrısı ile destek tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 200.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

• Test-Analiz ve Belgelendirme Desteği: Test, analiz, kontrol-muayene, kalibrasyon, ürün belgelendirme giderleri, en fazla 100.000 TL’ye kadar desteklenmektedir. 2022-01 proje teklif çağrısı ile destek tutarı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için 200.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. • Proje Danışmanlık Desteği: Yalnızca danışmanlık desteğinin üst limiti 20.000 TL’dir.

• Eğitim Desteği: Yalnızca eğitim desteğinin üst limiti 20.000 TL’dir. • Proje Tanıtım Desteği: Tanıtım ürünü giderleri en fazla 10.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.

1) İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır. 

(2) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18.000 (onsekiz bin) TL destek sağlanır.

(3) İşletme Giderleri Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5000 TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 (otuz bin) TL destek sağlanır.

(4) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ile İşletme Giderleri Desteği üst limitleri; bu destek unsurları için belirlenen üst limitlerin toplamını aşmamak üzere ihtiyaç duyulması halinde Kurul Kararı ile  % 50 (elli)’ye kadar arttırılabilir. Bu durumda Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteğinin üst limiti 27.000 (yirmiyedibin) TL, İşletme Giderleri Desteği üst limiti 45.000 (kırkbeş bin) TL ve her iki desteğin üst limitleri toplamı ise 48.000 (kırksekiz bin) TL’yi geçemez.  

(5) Sabit Yatırım Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak 100.000  (yüz bin) TL destek sağlanır.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, ülkede girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması genel hedefine uygun olarak; girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları, bu süreçte kendi rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları amacıyla KOSGEB ile paydaş kurum/kuruluşların işbirliği ile düzenlenir.

Yeni Girişimci Desteğine başvurunun ön şartlarından biri bu Eğitimi tamamlamış olmaktır.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

Güncel Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Duyuruları için lütfen tıklayınız.

İş Planı Ödülü

Yükseköğretim kurumlarınca örgün eğitim sistemi içinde girişimciliğin ayrı bir ders olarak verilmesi halinde, bu dersi alan öğrenciler arasında KOSGEB ve ilgili üniversite işbirliği ile düzenlenen ödüllü yarışmalar sonucunda, hazırladıkları iş planları ilk üç dereceye girmiş olan öğrencilerden işletmesini kurmuş olmaları kaydı ile en başarılı iş planı sahibine 25.000 (yirmi beşbin) TL, ikinciye 20.000 (yirmi bin) TL, üçüncüye 15.000 (on beşbin) TL ödül verilir.

Ayrıca; KOSGEB tarafından uygun bulunan, Yurtiçi veya yurtdışında faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar tarafından düzenlenecek ödüllü/ödülsüz yarışmalar sonucunda sundukları iş fikirleri/iş modelleri/iş planları, ilk üç dereceye girmiş olan yarışmacılara, Türkiye’de kuracakları işletmeleri ve ya mevcut işletmeleri için, 100.000 (yüzbin) TL’ye kadar ödül verilebilir.

İş Planı Ödülü Almaya Hak Kazananlar Listesi için lütfen tıklayınız.

İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği

Belediyeler, Yüksek Öğretim Kurumları, Özel İdareler, Meslek Kuruluşları ve İnkübatörler tarafından münferiden veya müştereken kurulacak bir İşletici Kuruluş vasıtası ile KOBİ’lere işletme geliştirme koçluğu, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda iş yeri mekânı, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunmak amacıyla kurulacak bir İŞGEM’in, kuruluş ve işletme giderlerine destek sağlanmaktadır.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Nedir?

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı, KOSGEB tarafından Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelere, gelişim faaliyetlerinde atacakları adımlar ve işletmelerin geliştirilmesine yönelik yapacakları harcamalarda destek sağlayan, destek süreçlerinde proje hazırlığı gerektirmeyen destekleri içermektedir.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programının Amacı Nedir?

KOSGEB tarafından sunulan İşletme Geliştirme Destek Programının kapsamı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yöneliktir. Küçük ve Orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) piyasadaki rekabet gücünü artırmaya yönelik ve kurumsallaşma yolculuğunu desteklemeyi amaçlayan bir program olduğunu görüyoruz. Bu program kapsamında büyümeye hızını artıracak ihtiyaçların belirlenmesiyle birlikte şirketlerin doğru kurumsallaşma ve markalaşma potansiyelini artıracak hedeflemeler yapılmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse İşletme Geliştirme Destek Programı, Küçük ve Ortak Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) piyasadaki rekabet gücünü artırma ve kurumsallaşma yolculuğunu desteklemeye yönelik bir programdır. Büyümeye hızını artıracak ihtiyaçların belirlenmesiyle birlikte şirketlerin doğru kurumsallaşma ve markalaşma potansiyelini artıracak hedeflemeler yapılır.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Destekleri Nelerdir?

KOSGEB İşletme Geliştirme Programı kapsamında işletmelerin, yurtiçinde katılım sağlayacakları fuar, Türkiye’de yer alan kamu kurumlarınca gerçekleşen yurtdışı iş seyahatleri, işletme bünyesine dahil edecekleri ön lisans ve üzeri personel için istihdam, dışarıdan alınacak olan tasarım hizmetleri, ürün veya işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan belgelendirme ve ihtiyaç duyulan test-analiz giderleri, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasına yönelik harcamalara, enerji verimliliği, bağımsız değerlendirme, model fabrika ve teknik danışmanlık harcamalarına hibe desteği sağlamaktadır.

 

Amacı: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmaya yönelik yapacağınız yatırım projelerinin desteklenmesidir.

Kapsamı: Program kapsamında yatırım projeleriniz, geri ödemesiz 1.800.000 (birmilyonsekizyüzbin) TL ve geri ödemeli 4.200.000 (dörtmilyonikiyüzbin) TL olmak üzere toplam 6.000.000 (altımilyon) TL’ye kadar desteklenecektir.

Başvuru Şartları:

Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi statüsündeki işletmelerden, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çağrı planında yer alan ürünleri üretmek üzere Bakanlığa ön başvuruda bulunup kesin başvuru yapmaya davet edilerek portal üzerinden KOSGEB’e yönlendirilen ve KBS’de kayıtlı, aktif durumda ve KOBİ bilgi beyannamesi güncel olan İşletmeler başvuru yapabilir.

Amacı: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmaya yönelik yapacağınız yatırım projelerinin desteklenmesidir.

Kapsamı: Program kapsamında yatırım projeleriniz, geri ödemesiz 1.800.000 (birmilyonsekizyüzbin) TL ve geri ödemeli 4.200.000 (dörtmilyonikiyüzbin) TL olmak üzere toplam 6.000.000 (altımilyon) TL’ye kadar desteklenecektir.

Başvuru Şartları:

Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi statüsündeki işletmelerden, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çağrı planında yer alan ürünleri üretmek üzere Bakanlığa ön başvuruda bulunup kesin başvuru yapmaya davet edilerek portal üzerinden KOSGEB’e yönlendirilen ve KBS’de kayıtlı, aktif durumda ve KOBİ bilgi beyannamesi güncel olan İşletmeler başvuru yapabilir.