KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI (KKDYP) NEDİR?

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete yönelik yatırımları ile basınçlı sulama sistemleri konularında yapacakları öz sermayeye dayalı projeli yatırımlarını teşvik etmek amacıyla hibe desteği verilmesini sağlayan kırsal kalkınma programıdır.

Programın amacı, doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının yaratılması, basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasıdır.

KKYDP kapsamında her yıl çıkartılan tebliğ ile belirlenen süre içinde Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi ile tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere ve makine ekipman alımlarının desteklenmesi ile yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanılmasının yaygınlaştırılmasına yönelik projelere; Ekonomik yatırım projelerinde hibeye esas proje tutarının %50 ‘si oranında destek sağlamaktadır.

KKYDP Hibe Konuları Nelerdir?

  • Çelik Silo (Tarımsal Ürünlerin Depolanması)
  • Çelik Silo
  • Hayvansal Ürün İşleme, Paketleme ve Depolanması
  • Tavukçuluk
  • Süt ve Süt Ürünleri
  • Et ve Et Ürünleri
  • Deri İşleme
  • Bitkisel Ürün İşlenmesi, Paketleme ve Depolanması
  • Tahıl,Hububat
  • Meyve ve Sebze Tasnif, Paketleme Depolama
  • Yaş Meyve Sebze
  • Kuruyemiş
  • Yem
  • Baharat
  • Endüstri Bitkileri
  • Tohum İşleme Paketleme
  • Bakliyat
  • Mısır
  • Çeltik
  • Fındık İşleme
  • Zeytinyağlı Üretim
  • Meyve
  • Sebze
  • Soğuk Hava Deposu
  • Soğuk Hava Deposu
  • Su Ürünleri İşlenmesi, Paketleme ve Depolanması
  • Su Ürünleri
  • Yenilenebilir Enerji Kullanan Seralar
  • Seralar
  • Hayvansal ve Bitkisel Orjinli Gübre İşleme Paketleme ve Depolaması
  • Gübre
  • Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar
  • Koyun
  • Keçi
  • Manda
  • Sığır
  • Diğer Küçükbaş
  • Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği (Tavuk)
  • Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği (Diğer)
  • Kültür Balıkçılığı
  • Mantar
  • Yenilenebilir Enerji Üretim Tesisleri
  • Jeotermal
  • Rüzgar
  • Güneş
  • Biogaz
  • Kırsal Turizm Yatırımları
  • Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi

KKYDP DESTEKLERİ



  1. Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanması
  2. Bitkisel ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması
  3. Hayvansal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması
  4. Tarımsal ürünlerin depolanması

    Bitkisel üretime yönelik projeler kapsamında;
  • 1)Kapama meyve bahçe tesisi,
  • 2)Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği
  • 3)Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği
  • 4)Kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı
  • 5)Ormancılık projeleri
  • 6)Organik ve organomineral gübre üretim tesisleri
  • 7)Bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede kullanılan biyolojik veya biyoteknik mücadele ürünlerine yönelik üretim projeleri
  • 8)Tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projeler

  • Hayvansal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yeni tesis, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurular hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
  • Hibeden faydalanan yatırımcılar nihai ödeme için talepte bulunduklarında; proje sonucu yapılan tesis, yürürlükte olan mevzuat ve/veya sözleşme sonrası yayımlanmış mevzuatla [5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu (Süt toplama merkezleri hariç), 25902 sayılı ve 10/8/2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, 27/12/2011 ve 28155 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği] uyumlu olmalıdır.
  • Yatırımcılar mevcut işletmeleri için kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğinde başvuruda bulunmuşlarsa yukarıda belirtilen mevzuata uygun olarak hazırlanmış mevcut belgelerini veri giriş sistemine yüklemeleri gerekmektedir.
  • Bu konu başlığı altında ayrıca aşağıdaki konular da yer alır: c.1. Kırmızı et ve kanatlı eti parçalama ile mamul madde üretimine yönelik yatırımlar 1. Sunulacak proje; sadece kırmızı etin, sadece kanatlı etinin veya kanatlı ve kırmızı etin birlikte işlendiği, parçalandığı, paketlendiği ve depolandığı tesisi içerebilir. 2. Sunulan projede parçalama tesisi; kırmızı et için en az 0,5 ton/gün en fazla 10 ton/gün; kanatlı eti için en az 0,5 ton/gün en fazla 5 ton/gün kurulu et işleme kapasitesine sahip olmalıdır veya başvuru sahibi, sunduğu proje kapsamında belirtilen bu kapasite limitlerine nihai rapor aşamasında ulaşacağını taahhüt etmelidir. 3. Sunulan projede et işleme konusunda; ısıl işlem, fermentasyon, tütsüleme, tuzlama, kürleme, emülsifiye etme, olgunlaştırma, marinasyon, kurutma, ekstrakte etme, ekstrüzyon veya bunların kombinasyonlarının ilk ürüne uygulanması gerekmektedir.



Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir.

(4) Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Kütlü pamuk konusunda teknoloji yenileme ve kapasite artırımı dışındaki başvurular kabul edilmez. Çay konusunda sadece yaş çay üretiminin yapıldığı illerdeki başvurular kabul edilir.

(5) Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

(6) Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilir.

(7) 18/1/2011 tarihli ve 2011/1409 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak çıkarılan tebliğler kapsamında daha önce hibe desteğinden yararlanan tesisler ile bu tesislerin bulunduğu parsellerde herhangi bir yatırım konusu için hibe başvurusu yapılamaz.

(8) Birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen kapasite artırımı teknoloji yenilemeye ve (c) bendinde belirtilen kısmen yapılmış tesislerin tamamlanmasına yönelik başvuruların hibe desteği kapsamında değerlendirilebilmesi için, mutlaka başvuruya konu yatırımın yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi ile uyumlu olması gerekir.

(9) Yeni tesis ve tamamlama yatırımlarına yönelik başvurularda yatırım yerinin başvuru sahibi adına olması ya da Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel Müdürlüğü, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitesinden başvuru sahibi adına bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az 7 yıl tahsis/irtifak tesis edilmiş veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az 7 yıl kiralanmış olması gerekmektedir. Kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik başvurularda ise yukarıda belirtilen kiralamalar dışındaki kiralamalar da kabul edilir.

(10) Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırım projeleri, alternatif enerji kaynakları kullanan seralar, çelik silo ve soğuk hava deposu dışında kalan yeni tesis başvurularında yatırım yerine ait imar planının en geç hibe sözleşmesi imzalanması aşamasında il müdürlüğüne sunulması gerekmektedir.

Modern Seralar Kurulumu



Seracılık artık tarım dünyasında oldukça yüksek bir kullanım oranına sahip olmaya başlamaktadır. Geleneksel seracılığın yerini modern seracılığa bırakması ile sera tarımındaki verimlilik artmaya başlamıştır. Seralar en temelde iklimin elverişli olmadığı zamanlarda, bitkilerin yetişme koşullarını sağlamak amacıyla oluşturulan tarım alanlarıdır. Günümüzde modern seralar birçok şeyi otomatik olarak üreticinin yetiştirdiği bitkiye uygun olarak sağlamaktadır.

Modern seraların, geleneksel seralara göre daha çok tercih edilmesinin nedenleri de oldukça önemlidir. En başta ele alınması gereken konu üretici için de maliyet konusudur. Evet, modern seralar sahip olduğu teknolojiler nedeniyle daha maliyetli gibi görünüyor olabilir. Ama unutulmaması gereken bir şey var, modern seralar sahip olduğu verimlilik ile üreticilerin taleplerini daha hızlı karşılamaktadır. Geleneksel seracılığa göre daha verimli ve daha net sonuçlar veren modern seralar, artık daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Modern seracılıkta aynı zamanda artık bir toprağa da bağımlılık kalmamıştır. Gelişmiş üst teknolojiler sayesinde, topraktan bağımsız üretilen tarım ile dört mevsim birçok farklı ürün yetiştirilebilmektedir.

Modern seracılıkta ortaya çıkan diğer farklılıkta kurulum aşamasında gerçekleşmektedir. Geleneksel seracılıktan farklı olarak modern seracılık, tek bir tipte yapılmamaktadır. Bunun yerine tarımın yapılacağı bölgenin şartları, uzman kişilerce incelenip en doğru malzeme ve iklimlendirme ile üreticilere sunulmaktadır. Bu da uzun vadede maliyetleri düşürdüğü gibi, üretimin verimliliğini de arttırmaktadır.



SEKTÖRÜN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Damızlık özelliği göstermeyen genç erkek ve dişiler ile süt sığırı işletmelerinden kadro dışı bırakılan düşük verimli ve yaşlı sığırlardan daha fazla miktarda ve daha kaliteli et elde edebilmek için bu hayvanlara kesimden önce belli bir süre özel bir besleme uygulanır ve bu süre içinde yapılan faaliyete Sığır Besiciliği denir. Besiye en uygun ve en çok kullanılanı erkek buzağı, erkek dana ve tosundur. Ayrıca; gebe kalmayan düveler, hastalık nedeniyle gebe kalamayan her yaşta inek, meme hastalığı nedeniyle süt verimi azalmış inek, kastre edilerek iş hayvanı olarak kullanılan her yaşta öküz de besi materyali olarak kullanılabilir.

 

Sığır Besisinin Avantajları

  • Ahır ve ekipman olarak fazla bir yatırım gerektirmez,
  • Yatırılan sermayenin devir hızı yüksek ve gelire dönüşümü hızlıdır,
  • Diğer hayvancılık kollarına göre işçilik giderleri çok azdır,
  • Genç ve erkek hayvanlar kullanıldığından ve bu hayvanlar sağlam ve dayanıklı olduğundan hastalık riski az ve ölüm oranı yok denecek kadar azdır,
  • Kesim ağırlığındaki bir sığıra her zaman pazar vardır,
  • Diğer hayvancılık ve sanayi sektörlerine göre en az yatırımla istihdam sağlar

Besiye Alınacak Hayvanların Seçimi Besiye alınacak hayvanların ırk, yaş, cinsiyet ve ağırlık yönünden aynı özellikte olması yapacağımız beside önemli kolaylıklar sağlar. 1. Irk: Yerli ırkların besi kabiliyeti kültür ırklarına göre düşüktür. Buna karşılık yerli ırklar uygun zaman ve oranda beslendiklerinde karlı olabilir.

Ayrıca, Şarole gibi etçi ırklar ile Holştayn (Avrupa menşeli), Montafon gibi ırkların melezleşmesinden elde edilen yavruların et tutma kabiliyetleri daha yüksektir. 2. Yaş: Genç hayvanlar yaşlılara göre daha iyi besi tutarlar. Kültür ırkları;

  • 1-1,5 yaşında, yerli ırklar
  • 2 yaşında besiye alınmalı 3-4 yaştan büyük hayvanlar ise besiye alınmamalıdır.
  • 3. Cinsiyet: Erkek hayvanlar, enenmiş ve dişi hayvanlara göre daha iyi besiye gelir.
  • 4. Kondisyon: Genellikle derin, geniş, uzun gövdeli, kısa boyunlu, küçük başlı, geniş ve düz sırtlı ve uzun sağrılı hayvanlar besi için uygundur.

Buna karşılık, hastalık dışında zayıf kalmış hayvanlar da besi için tercih edilebilir. Çünkü zayıflar, besililere göre daha fazla canlı ağırlık artışı sağladığı gibi, daha ucuza alınabilmesinden dolayı ekonomik de olmaktadır.

Bunların dışında kesime gideceği tarih, bulunduğu bölgedeki hastalıklar, nakil ve satın alındıktan sonra 7-10 gün başka bir yerde tecrit edilmesi, iç ve diş parazit yönünden mücadele, aşılama ve koruyucu tedavilerde önemlidir. Besi Yöntemleri 1. Mera Besisi (Ekstansif Besi): Meraya dayalı yapılan besi yöntemidir. Mera iyi ise hayvanlar günde 500-1000 gr canlı ağırlık kazanabilirler. Bölgemizde Mera yok denecek kadar az olup, kıştan zayıf çıkan sığırlar 2-3 ay gibi kısa süre otlatılıp kasaplık kondisyona ulaştırılır ve kasaplık olarak satılır. Meraların kötü olması nedeniyle yeterince karlı değildir. 2. Önce Mera Sonra Ahır Besisi (Yarı Entansif Besi): Bu besi genç hayvanlar için uygundur.

Burada önemli olan genç hayvanların merada büyümesi ve gelişmesi olup ahırda beslenen hayvanlara göre vitamin ve mineral maddeleri daha çok alır ve daha iyi değerlendirir. Mera mevsimi sonunda hayvanlar ahıra alınarak az miktarda kaba yem ve yoğun kesif yemle bir süre daha beslenir ve kesime sevk edilir. 3. Ahır Besisi (Entansif Besi): Besicilikte en yaygın olarak kullanılan besi yöntemidir.

Beslemenin entansif olabilmesi için aşağıdaki kuralların yerine getirilmesi gerekir.

  • a. Besiye alınacak sığırlar ırkına, yaşına, canlı ağırlığına, beden yapılarına ve orijinlerine göre seçilecek
  • b. Besiye başlanmadan hayvanlar iç ve dış parazitlere karşı ilaçlanacak, şap ve sığır vebası aşıları yapılacak
  • c. Hayvanlar enerji ve protein ihtiyaçlarına göre ve dengeli rasyonla beslenecek
  • d. Hayvanlar besi öncesi tek tek tartılıp numaralanacak ve canlı ağılık sınıflandırması yapılarak yem miktarları belirlenecek.
  • e. Kesif ve kaba yemler tartılarak verilecek
  • f. Besi süresince canlı ağırlık artışları takip edilecek, canlı ağırlık arttıkça verilen yem de arttırılacak
  • g. Besideki hayvanlara hijyenik bir ortam temin edilecek
  • h. Hayvanların besi sonu ağılıkları gelir-gider hesabı yapılarak hesaplanacaktır.
    Besi Süreleri Besi süresi sığırların yaşlarına, cinsiyetlerine, ırklarına ve kondisyonlarına göre 3’e ayrılır.
  • 1- Kısa süreli beside hayvanlar 120 günden (3-4 ay) daha az süre tane yem veya kesif yemle beslenir. Genellikle yaşlı sığırlar ve buzağılar kullanılır. Beside yağ birikimi ve az miktarda da kas gelişimi olur. Besinin uzaması karlılıktan çıkmasına neden olur. Bu şekilde elde edilen etler kıymalıktır. Süt danası eti üretimi için yapılan besi de kısa süreli besiye girer. Süt danası üretiminde ağız sütünün ardından erkek buzağılar süt ve süt ikame yemleri ile 2-4 ay beslenirler. Kesinlikle kesif ve kaba yem verilmez. Doğum ağırlığı 3510 40 kg olan kültür ırkı sığırlar bu iş için uygundur. Bu beside amaç pembe renkli, yumuşak ve lezzetli et üretmektir. 4 ay kadar süren besi sonrası danalar 140-150 kg civarında kesilir.
  • 2- Orta süreli beside besleme süresi 120-220 gün (4-7 ay) arasında olur ve 1-2 yaşlı genç sığırlar için uygundur. Et kalitesi kısa süreliden iyidir. Besiciliğin çoğu bu şekilde yapılır ve daha çok kızartmalık et gibi değerli etler elde edilir.
  • 3- Uzun süreli beside besleme süresi 220-360 gün (7 -12 ay) arasında olur ve buzağılık döneminden yeni çıkmış erkek danalar kullanılır. Hayvanların kesim olgunluğu 15-18 aylık oldukları dönemdir. Elde edilen etler lezzetli, gevrek, sulu ve yağ oranı uygundur.